Víztornyok

Víztoronyépítés előre gyártott vasbeton elemekből

Az utóbbi évtizedekben Magyarországon az 1000 m3 alatti víztornyok többsége acélszerkezettel készült. Ugyanakkor élettartam vonatkozásában a vasbeton szerkezetek kedvezőbb képet mutatnak. Az AGM Beton Zrt. kifejlesztett egy olyan eljárást, amivel az 1000 m3-nél kisebb térfogatú víztornyok előre gyártott vasbeton elemekből gyorsan és költséghatékonyan építhetők meg.

A vasbeton szerkezetek tervezésénél a ma már nyilvánvalóan alapvető fontosságú állékonyság és vízzáróság követelménye mellett, kiemelt jelentőségű lett a használati élettartam kérdése. Ennek érdekében, a vasbeton szerkezetek esetében előtérbe került a nagyteljesítményű betonok gyártásának igénye, ezáltal költséghatékony szerkezetek létrehozása.

Mik azok a tulajdonságok illetve gyártási követelmények, amelyek a vasbeton szerkezetek élettartamát növelik.

  • a megfelelő cement kiválasztása;
  • a magas nyomószilárdság (min 60 N/mm2);
  • a minél alacsonyabb víz-cement tényező (max. 0,45);
  • alacsony pórustérfogat;
  • alacsony vízbehatolási mélység.
Az előre gyártás jó lehetőséget ad arra, hogy ezek a feltételek teljesüljenek.

Alapozás

Az alapozás az aktuális talajviszonyok függvényében többféle lehet. Lehetséges síkalap, vagy kedvezőtlen körülmények esetén cölöpalap.

Toronytörzs építése

A toronytörzs elemei 2500/3000/2580 mm-es vasbeton csövek. A csőfalban kerül elhelyezésre a Dywidag feszítési rendszer feszítőrúdjainak befűzéséhez szükséges 28 db acélcső. A feszítéshez Ø32 mm-es WR ST 950–1050-s menetes feszítőrudat használunk. A csőbeton nyomószilárdsága C50/60, az elért minőség C55/67, ami meghaladja a 70 N/mm2-t. Az építés során biztosítani kell, hogy az egymásra helyezett csövek homlokfelületein pontszerű felfekvés helyett teljes felfekvést érjünk el. Ehhez nagyszilárdságú ragasztóhabarcsot használunk (70 N/mm2), vastagsága max. 3mm lehet. A csövek homlokfelületein illesztő csapok és hüvelyek kerülnek beépítésre. Ezek a szerelvények biztosítják, hogy az egymásra helyezett csövek ±0,25 mm-es tűréssel egytengelyűek legyenek. Az egymásra helyezett csövek esetében minden második cső felhelyezése után előfeszítjük a törzset és biztosítjuk a tökéletesen függőleges pozíciót.

Ezzel a módszerrel, pl. a dömsödi víztorony esetében biztosítani tudtuk, hogy a toronytörzs külpontossága az egyik irányban 0 mm, a másik irányban pedig 3 mm lett! A szerelési munka a csőbe épített pihenők és háttámaszos létrák segítségével külső állványzat nélkül, a toronytörzsből végezhető.

A medencefeneket tartó konzolos vasbeton gerendák az utolsó törzselembe kerülnek beépítésre. Az utolsó elem 28 mm falvastagságú acéllemezekből hegesztett szerelvényt tartalmaz. Az acél szerelvényhez kapcsolódó Ø42 mm-es csavarok – gerendánként 6 db – biztosítják a konzolok teherbíró rögzítését, továbbá a konzolok függőleges és vízszintes beállítását. Különösen fontos, hogy a konzolok egymással bezárt szöge azonos legyen és felső felületük egy síkba kerüljön. Ezek a feltételek a fent leírt módszerrel biztosíthatók.

Medencefenék szerelése

A rögzített konzolokra kerülnek a bent maradó, teherbíró vasbeton zsaluelemek, erre a felszínre kerül a medence alaplemezének vasalása, biztosítva a konzolok, a zsaluelemek és az alaplemez „együttdolgozását”. A külső zsaluelemeket beépített korlátelemekkel látjuk el annak érdekében, hogy a felső építési terület munkavédelmi szempontból biztonságos legyen.
A monolit fenéklemez elkészítése után kerül sor a medence megépítésére előre gyártott oldal és tetőelemekkel.

A medencetér az AQUA-SEAL építési rendszer felhasználásával, azaz gumitömlős hézagzárású technológiával épül.

A medencetér alaprajza 24 vagy többoldalú sokszög. Az építés során fontos követelmény – a tökéletes vízzárás biztosításán túlmenően –, a víz át nem eresztő állapot elérése.

Ezt a betontechnológiával a primer valamint az ezt kiegészítő szekunder védelem kombinációjával értjük el. A primer védelem során a betont metakaolin adagolással gyártjuk, így biztosítjuk a pórustérfogat és a vízbehatolási mélység csökkenését mind a monolit fenéklemez, mind az előre gyártott elemek gyártásánál.

Ezt követően a fenékbetont Barra 2000-es bevonattal és az erre felhordott lejt-betonnal látjuk el.

Az illesztési hézagokat 200%-os nyúlású MAX SEAL fugazárással és a teljes belső felületet modifikált molekulaszerkezetű nátriumszilikáttal impregnáljuk.

Ezzel a módszerrel biztosítjuk a víztér víz át nem eresztő képességét és korrózióállóságát. A víztér lefedéséhez az előre gyártott födémelemeket gyárilag beépített védőkorláttal szállítjuk. Így a medencefödém biztonságtechnikai szempontból védetté válik. A víztér fölötti födém vízszigetelése hagyományos módszerrel történik.

A víztér hőszigetelése, gépészet

Az oldalfalak esetében tűzi-horganyzott keretelemekre épített Lindab lemez és kőzetgyapot, a födém esetében lépésálló hungarocell és szigetelésvédő beton, a fenéklemez alsó felületén szórt poliuretán hab (újabban TSM Ceramic bevonat) szolgálja a víztér hőszigetelését.

A gépészet KO36-s anyagú csövekből készül. A víztartási próba és a fertőtlenítés után, feltöltött medencetér mellett kerül sor a toronytörzs végleges megfeszítésére majd a feszítőüregek kiinjektálására. Végezetül a toronyra villámvédelem és jelzőfények kerülek elhelyezésre. A vázolt megoldással karcsú, esztétikus, hosszú élettartamú víztornyot tudunk átadni megrendelőinek. Az AGM Beton Zrt. 2015-ben további 4 db vasbeton víztornyot épített a Dél-Alföldi ivóvíz javító program keretében és Érden 2019-ben egy újabb 200 m3-es tornyot.

Fejlesztések

A víztorony építés technológiáját folyamatosan fejlesztjük. Az alap rendszerelemek megtartásával fejlesztés alatt áll az 1000, 1500, 2000 m3-es víztoronyok kifejlesztése a tornyok esztétikai megjelenésének megtartásával.