Piaci KFI

PROJEKTINDÍTÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

AZ AGM Beton Zrt. A NEMZETI KUTATÁSI FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS ALAPBÓL BIZTOSÍTOTT TÁMOGATÁSBÓL, KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTET VALÓSÍT MEG A „Piacvezérelt kutatás-fejleszési és innovációs projektek támogatása” PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KERETÉBEN.

Az AGM Beton Zrt. megkezdte a „Előregyártott, nagykapacitású vasbeton víztornyok gyártástechnológiájának fejlesztése” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00268 azonosítószámú kutatás-fejlesztési projektjét.

Az AGM-Beton Zrt. innovációi több oldalról közelítik meg a környezetszennyezés elleni védekezés és energiamegtakarítás kérdéskörét. A cég innovációja abból áll, hogy előregyártott vasbeton elemekből képes az eddigieknél jelentősen nagyobb kapacitású víztornyok megépítésére rövidebb idő alatt, kevesebb emberi energia felhasználásával és ezen víztornyok élettartama hosszabb, mint a hagyományos acél társaiké. 

Az AGM-Beton Zrt. kutatási fejlesztési projektje hozzájárul ahhoz, hogy a cég nagy kapacitású víztornyokat legyen képes építeni előregyártott vasbeton technológiával. A kivitelezési technológia folytán kisebb a környezetterhelési faktor, mivel az elemgyártás zárt technológiai térben megy végbe, így a környezeti expozíció kisebb, mint a hagyományos monolit technológiával épített tornyok esetében.

A jelenlegi monolit kivitelezési technológiák nagyban függenek az időjárási körülményektől. A rossz időjárási körülményeknek kitett építés, akár hónapokkal is hosszabbíthatja a kivitelezési időt. A cég innovációjának köszönhetően a környezeti behatások az építés során minimalizálódnak. Ez elősegíti az élővilág és a környezet mihamarabbi rehabilitációját. 

A víz, mint természeti erőforrás napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, az új eljárással készült víztornyok az építés során pedig a lehető legkevesebb vizet használják fel.

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési És Innovációs Alap finanszírozásával 342,235 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, 2021. július 1. és 2024. június 30. között.